Milieu op school (MOS)

MOS op Marigaarde

Onze basisschool Mariagaarde werkt reeds 8 jaar (sinds 2003) mee met het project
"Mileuzorg Op School” of kort gezegd: MOS. De Moswerking behandelt 5 thema’s:

1. Afval

2. Water

3. Energie

4. Natuur

5. Verkeer (mobiliteit)

De MOSstart was een gevolg van het verkommeren van ons educatief reservaat: de WWF-vijver die we reeds eerder (in 1993) met de kinderen gegraven en aangelegd hadden. Gelukkig waren er enkele enthousiaste collega’s die met daadwerkelijke hulp de vijver terug in evenwicht kregen. Vooral de strijd tegen het "grote hoefblad” heeft wel wat voeten in de aarde gehad.

Zo werden er nog meer milieubewuste acties op touw gezet met de leerlingen bv.afvalbestrijding d.m.v. een restafvalmeter, boompeterschap (uitvloeisel van een heuse bomenwandeling in de buurt), energiesparen in de winter door een "groene- en rodebollenactie” en groene ridders, laat-je-zien-actie met fluo hesjes en reflecterend materiaal, bewust omgaan met mobiliteit (bv. te voet binnen 3 km, verder openbaar vervoer gebruiken (met poppelepeepasjes), afstanden met de fiets enz.; maar ook als acties i.v.m. Opsinjoren: goeiburenpas, lentepoets enz…

Er werd ook een leraarslokaal op ecologische wijze gebouwd: muren van stro en leem, een groen dak en zonnepanelen erop. Ook bij de recente en komende verbouwingen op school wordt er steeds een ecologische bril opgezet.

Ieder schooljaar konden we een nieuw logo aan onze schoolmuur hangen (kleuterschool). En na deze 3 logo’s stopte het niet. We gingen voor de groene vlag in 2010. Dit betekent dat we de zorg voor het milieu stilaan verankeren in onze schoolwerking. We haalden ze binnen en mochten deze 2 jaar lang laten wapperen boven de speelplaats. Nu zijn die eerste twee jaar om en moesten we weer bewijzen dat we die zorg volhielden en misschien zelfs nog uitbreidden. Het lukte ons weer en dus mag een afvaardiging van leerlingen en MOS-medewerkers op 10 november 2011 de 2de groene vlag in ontvangst gaan nemen in Brussel.

Deze 2de vlag werd officieel ingehuldigd op school op 14 november 2011 om 15u op de speelplaats. Dit is ineens ook de start van het groenebollenproject: sluit de deur, licht uit, kraantje toe.

De groene Ridder

Weetjes en nieuwtjes

Hey,

Op donderdag 26 januari hebben we een beloning gekregen voor de 'Groene Ridder actie'. We kregen lekkere groentensoep omdat we veel groene bollen hadden. Mmmmmm....
Merci voor de soepmakers!

Groetjes

Op 10 november 2011 mochten we met 2 leerkrachten en 2 leerlingen van het schoolparlement de groene vlag ophalen in Brussel.
Eerst genoten we van een kleine receptie, daarna kregen we een leuk toneelstuk te zien " terug naar de lucht" door theatergroep Fabularasa.
Na de officiële toespraak van de Vlaamse minister van leefmilieu, natuur en cultuur Mevrouw Joke Schauvliege kregen we dan onze 2de groene vlag.
Als afsluiter mochten we dan nog genieten van een heerlijke broodjeslunch en kregen we nog 4 echte mos t-shirts. Het was een fijne dag!
Eline en Caro uit 6A, Juf Michèle en Juf An

Wilt u ook meedoen met onze vragenronde?

Klik op 'Downloads', print dan de vragenronde af, vul deze in en bezorg hem in de rode ‘MOS’-club brievenbus bij het secretariaat.

Alvast bedankt voor uw interesse! Het mos-team